2009-05-11 11:32:38• hírek • Gozner Gertrud

Nincsenek veszélyben

A tanév kezdete óta a szatmárnémeti Gheorghe Dragos Kereskedelmi Líceumban a tanári karból ketten haltak meg rákbetegségben, és még két pedagógust kezelnek rosszindulatú daganatokkal.

Félelmeik miatt a tanintézmény oktatói értesítették a Megyei Környezetvédelmi Ügynökséget, és kérték a sugárzási szint megmérését az iskolában. A környezetvédelmi ügynökség szakértői a múlt hét során méréseket végeztek az intézményben, és a hétfőn kiadott közleményükben mutatták be az eredményeket.

A tanárok arra gyanakodnak, hogy a gyakori megbetegedésekért az építkezési anyag tehető felelőssé, amit annak idején a Bihar megyei bányákból szállítottak a városba. Ezen kívül úgy tűnik, hogy nemcsak a tanárok, hanem a diákok körében is gyakoribbak a betegségek, egyes osztályokból néha tízen is hiányoznak - panaszkodott az intézmény egyik oktatója.

Békéssy Erzsébet, a környezetvédelmi ügynökség igazgatója szerint a tanárok félelmei megalapozatlanok. Az ügynökség által üzemeltetett radioaktív laboratórium, amely a líceumtól 500 méterre található, 1962 óta méri a városban a sugárzási szintet. A kis távolság miatt az iskola is beleesik ebbe a mérési sugárba. Ugyancsak kis távolságra, 800 métere található az iskolától egy gamma-sugárzást mérő állomás. Egyik mérőállomás értéke sem lépte túl a megengedett határt. Erre az elmúlt években sem volt példa, évek óta normális értékeket mutatnak - derül ki a közleményből.

Május hatodikán az ügynökség munkatársai talaj, víz és növényi mintákat gyűjtöttek az iskola udvaráról, és a helyszínen Geiger-Müller számlálóval mérték meg a sugárzási szintet - egyik vizsgálat eredménye sem tért el a megszokottól. Az iskola oktatóinak félelmei megalapozatlanok, nincs semmi okunk feltételezni, hogy a tanárok az épületben fennálló radioaktív sugárzás miatt betegedtek volna meg - fejtette ki az ügynökség igazgatója.


Talaj, víz és növényi mintákat gyűjtöttek az iskola udvaráról


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: